Alles over taarten

Tante's taart recepten


Hoe maak je nou een mooie taart voor het bekleden met fondant en royal icing?

Hier de recepten.


Recept basis taart (Moskovisch gebak)
Tabel recept/vorm basiscake
rond15 cm18 cm20 cm23 cm25 cm
Vierkant13 cm15 cm18 cm20 cm23 cm
Boter125 gram185 gram315 gram440 gram500 gram
Suiker125 gram185 gram315 gram440 gram500 gram
Eieren23578
Zelfrijzendbakmeel185 gram250 gram375 gram500 gram625 gram
Baktijd1-11/4 uur11 2 uur

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden C.
  2. Beboter het baklblik en bekleed het bakblik met vetvrij papier
  3. Klop in een kom dde boter met de suiker totdat deze geel en luchtig is
  4. Klop er een voor een de eieren door
  5. Spatel met een grote lepel de gezeefde bloem door
  6. Voeg eventuele smaakmakers toe
  7. Bak 1 tot 1,5 uur


Recept chocoladetaart

Maten en gewichten chocoladetaart
rond13 cm15 cm20 cm23 cm25cm
vierkant
chocolade
boter
eieren
fiine suiker
poedersuiker
Zelfrijzendbakmeel

Baktijden

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden C
  2. Smelt de chocolade au bain marie (niet heter laten worden dan 50C, anders verbrandt de chocolade)
  3. Sla de boter en suiker luchtig op in de keukenmachine. Het mensgel wordt steeds witter.
  4. Splits de eieren 9deze dienen op kamertemperatuur te zijn). Voeg de eidooiers een voor een aan het boter en suikermengsel toe.
  5. Meng dan de gesmolten chocolade erdoor
  6. Sla in een aparte vetvrije (met citroensap vetvrij maken) kom de eiwitten totdat ze zachte pieken vormen. Voeg dan de poedersuiker toe.
  7. Zeef de bloem in een andere kom en voeg de gezeefde bloem aan het ei- en chocolademengsel toe.
  8. bak af in de over (kleine cakes 30 minuten, grote cakes 2 uur)


Recept mokka cake
Voeg aan het basis recept 1 kopje espresso toe en 240 gram gesmolten chocolade. Voeg dit toe nadat de eiwitten zijn teogevoegd

Recept amandelcake
Voeg aan het basisrecept een halve kop amandelpasta toe als je de suiker cremig klopt. Voeg 2 theelepels amandelessence toe met vanille.

Recept hazelnootcake
Voeg 225 gram hazelnootpraline en 2 theelepels hazelnoot essence toe wanneer je de boter en de suiker cremig klopt.




Recept Kokosnoot-rum taart
Een heerlijke taart! Dit is een van tante's favorieten.

450 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
1 3/4 kop hete koffie
1/4 kop whisky
145 gram chocolade
230 boter in kleine stukjes gesneden
450 gram suiker
2 eieren, op kamertemperatuur
2 theelepels vanille extract
125 gram gemalen kokos

Bereidingswijze kokosnoot-rumtaart
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden C.
  2. doe in een grote kom de hete koffie, whisky, chocolade en boter. Verwarm dit au bain marie totdat alles gesmolten is.
  3. Doe in een kom de bloem, bakpoeder en zout
  4. Klop de suiker door het chocolade mengsel en laat afkoelen
  5. klop de bloem in 2 gedeelten door het mengsel, dan de eieren en vanille
  6. klop de kokosnoot erdoor
  7. bak tot dat de cake gaar is
  8. koel af in het bakblik en wikkel hem daarna in plasticfolie

Recept worteltaart
Ideaal voor een laagjestaart, blijft sterk en smaakt heerlijk.

150 gram bloem
150 gram zelfrijzendbakmeel
1 3/4 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1 1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
3/4 theelepel gemberpoeder
4 eieren
1,75 dl zonnebloemolie
200 gram bruine suiker
450 gram geraspte wortel
50 gram walnoten
1 dl golden syrup
225 gram gedroogde rozijnen

Bereidingswijze worteltaart
  1. Verwarm de oven voor op 170 C
  2. Zeef de bloem, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder en zout
  3. Sla de eieren op in een grote kom totdat ze licht en luchtig zijn
  4. Op de laagste stand de olie toevoegen
  5. Suiker toevoegen
  6. Voeg dan de gezeelfde ingrediënten toe
  7. Roer de wortel, noten en rozijnen erdoor
  8. Bak de taart in 45 minuten gaar
  9. Laat afkoelen in het bakblik


Baktips


  • De grootte van de cake heeft invloed op de baktijd.
  • Kleine cakes gemiddeld 30 minuten
  • Middelgrote cakes 1 uur
  • Grote cakes 2 uur
  • check altijd of de cake gaar is met een sateprikker of breinaald. Prik er mee in het midden van de cake, er mag niets aan blijven hangen.
  • De cake is ook gaar wanneer hij stevig is als je erop duwt
  • doe de ovendeur niet te vroeg open




Voor verdere bereiding, vullen, glaceren, maskeren en versieren dient de cake goed afgekoeld te zijn.
Het is ook mogelijk de cake in de diepvries te bewaren totdat u deze gaat bewerken.






Taarten decoreren

Taarten decoreren met fondant of met icing.

Fondant is een suikerdeeg. Deze is verkrijgbaar bij verschillende webwinkel,s ook kan je de fondant zelf maken. Zie recepten. Met icing kun je een taart glaceren (gladde laag er op strijken) en vervolgens decoreren met verschillende spuittechnieken, roosjes etc.

 
Net als de fondant kun je de icing van diverse kleuren voorzien.

 



In onze workshop taartdecoratie meer informatie om zelf te leren taart te decoreren.

Sites met meer informatie over taarten decoreren en het kopen van taartspullen

www.maakjetaart.nl

www.planetcake.nl

www.debestetaarten.nl
Recept Royal Icing
Met Royal Icing kun je een taart maskeren, roosjes maken en taartranden. Hiervoor heb je verschillende diktes icing nodig.
Icing maak je in de keukenmachine van eiwitten en suikerbakkerspoeder (dit is geen poedersuiker!)
Zorg dat de materialen waarmee je werkt vetvrij zijn en de eieren op kamertemperatuur zijn.

Klop de eiwitten op met wat suikerbakkerspoeder en voeg steeds meer poedersuiker toe.
Op het laatst kun je het beste de poedersuiker er met een lepel doorroeren.
Voeg ook wat wijnsteenzuur toe. Dit is bij een toko of goede drogist te koop. Het wijnsteenzuur zorgt er voor dat er geen vocht opgenomen wordt. Hierdoor kun je decoraties lang bewaren.

Royal icing is er in verschillende gradaties:

Royal Icing Gradatie 1:
Wanneer u met een mes strepen trekt trekken deze langzaam weg.
Geschikt voor blaadjes en hele dunne lijnen

Royal Icing Gradatie 2:
Een met een mes getrokken streep blijft zichtbaar, de punt valt om.
Geschikt voor randen en spuitwerk

Royal Icing Gradatie 3:
Een met een mes getrokken streep blijft zichtbaar en de punten blijven staan.
Geschikt voor bloemen.


Recept Royal Icing:
2 eiwitten op kamertemperatuur
1 pond gezeefde suikerbakkerspoeder
1/2 tlp wijnstenzuur
citroensap
  1. Klop de eiwitten stijf
  2. Voeg suikerbakkerspoeder toe
  3. Voeg wijnsteenzuur toe
  4. Wanneer de icing te dik is kunt u deze afslappen met citroensap.

Download hier gratis de voorbeelden van spuitmondjes

Maskeren van de taart
Hiervoor gebruik je Royal Icing van gradatie 2 en voeg je glycerine toe. Hierdoor blijft de icing zacht



De lekkerste Taart recepten!


Kokos noot rum taart

Kijk in Tante's Kookschrift voor dit heerlijke recept.
Snel en makkelijk gemaakt. Zie downloads! En download dit super recept!

Tante's Taarten


Tante maakt heerlijke taarten. Mij voorkeur gaat uit naar de kokosnoot-rum taart. Deze is goed zwaar en is een geweldige basis voor een stapeltaart.

Zie taartrecepten.

Je gaat de taart door midden te snijden, probeer dit recht te doen.

Daarna ga je de taart vullen, ook hier heeft Tante de lekkerste vullingen voor je verzamelt. Maar voordat Tante haar Taarten vult sprenkelt ze nog even een heerlijke likeur over beide binnenzijden van de taart (napperen)

Vervolgens ga je de taart abricoteren. Dit is niets minder dan abrikozenjam verwarmen, misschien een scheutje water toevoegen.
Met kwast smeer je dan de hele buitenkant van de taart in.

Zal ik nu dan mijn geheim vertellen voor de lekkerste smaken? Tante bedekt haar taarten eerst altijd met een dun laagje amandelmarsepein..................
Vervolgens wordt de rolfondant aangebracht en................................
het decoreren kan beginnen!

Het klinkt allemaal zo makkelijk....echt uitproberen kan tijden een taartdecoratie workshop in de Kookstudio.

Leer alles over taarten decoreren en boek nu een taartdecoratie workshop!