Cheesecake
Onlangs was ik op rondreis in Zuid-Spanje en het viel me op dat tussen de traditionele Spaanse desserts als flan, crema catalana en arroz con leche ook herhaaldelijk een cheesecake op het menu stond. Zo kwam het dat ik me afvroeg hoe die cheesecake nou eigenlijk helemaal in Spanje terecht kwam. Want komt een cheesecake niet van origine uit New York? Dat had ik helemaal mis. De cheesecake, laten we hem maar zo noemen, want bij een kaastaart denk ik aan gebakken hartige taarten en bij een kwarktaart aan de koude variant. De cheesecake heeft een hele andere reis achter de rug en is ouder dan onze jaartelling. De eerste varianten werden op het Griekse eiland Somos gemaakt. Het schijn dat Olympische atleten al in 776 voor onze jaartelling zich al tegoed deden aan dit heerlijke taartje om hun sportprestaties te verbeteren. Daarna namen de Romeinen niet alleen het land en de macht over, ze namen ook het Griekse cheesecake recept onder hun hoede dat tot dusver had bestaan uit kaas, honing en bloem. De Romeinen voegden er eieren aan toe en zo waaierde het recept uit over Europa en in elk land vond wel een aanpassing plaats.Het was in de 18e eeuw dat de cheesecake samen met de immigranten de oversteek maakte naar De Verenigde Staten. In Amerika was creamcheese een bestaand ingrediënt en deze werd toegevoegd aan het recept. In 1900 was het gerecht te vinden in verschillende restaurants. Maar het was Arnold Reuben, een in Duitsland geboren Amerikaan die uitgenodigd werd voor een diner waar de gastvrouw cheesecake serveerde. Hij was zo verrukt over het dessert dat hij ging experimenteren en uiteindelijk de New York style cheesecake introduceerde die een cake-achtige bodem heeft en met fruit geserveerd wordt. Ik heb een gewone cheesecake gemaakt. De cheesecake is niet een gewone cake, in de zin van cake, maar meer een taart met custardvulling waardoor je met lagere baktemperaturen werkt. Ook moet je de taart niet te veel luchtig kloppen omdat je dan kans hebt dat deze na het bakken inzakt. Wat heb je nodig voor een heerlijke smeuïge cheesecake: Een springvorm van ongeveer 20 centimeter 10 minuten voor het maken van de taart En een nachtje geduld Voor de bodem: 175 koekjes, ik gebruikte bastognekoeken 90 gram gesmolten boter Voor de vulling: 600 gram zachte kaas (monchou, ricotta, philadelphia) 140 gram suiker 1 eetlepel bloem 1 theelepel vanillesuiker Beetje zout Rasp van 1 citroen, 1 eetlepel citroensap 2 grote eieren en 1 eigeel 150 gram zure room Zo maak je het: Verwarm een heteluchtoven voor op 160C. Doe bakpapier in de vom. Smelt de boter. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn of doe ze in een theedoek en druk ze fijn met een deegroller. Meng de boter door de koekjes en druk het mengsel op de bodem van de vorm. Bak de vorm 10 minuten in de oven. Draai voor de vulling de kaas in een keukenmachine twee minuten zacht. Gebruik hiervoor de laagste stand. Voeg de suiker toe. De bloem, beetje zout, citroenrasp, citroensap en vanillesuiker. Meng nog steeds op de laagste stand een voor een de eieren erdoor en vervolgens de zure room. Klop om te mengen. Als alles goed gemengd is kun je stoppen. Stort het mengsel in de vorm. Bak 10 minuten op 160C. Zet de oven daarna op 90C en bak nog 45 minuten. Laat de taart 2 uur afkoelen in de oven met de deur open.
1 Comment
Leave a Reply. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |