Tante kookt

 Citroen kip voor een goed humeur.

 

Er komt net een mailtje binnen over citroen. Hoe gezond dit voor je is en 10.000x beter werkt dan chemotherapie tegen kanker. Dat zou ik maar niet uitproberen als ik kanker zou hebben, maar je dagelijkse voedselinname wat opleuken met citroen kan nooit kwaad. 

Verder zou een dagelijkse inname van citroen goed werken tegen schimmels in darmen, wormen en allerlei ander ongedierte wat zich via voedsel ergens in je lichaam zou kunnen nestelen. Een dagelijkse hoeveelheid citroen zou tevens helpen tegen een hoge bloeddruk, depressiviteit, als anti-depressiva en tegen stress. En ik moet je heerlijk bekennen, ik word altijd enorm vrolijk van die felgekleurde vruchten die rondbuikig en trots aan een citroenboom bungelen!

Nu kan je citroen persen, raspen, fijnknijpen, inmaken, in partjes bij vis  en andere gerechten.

Om ons beter, gelukkig en niet depri te voelen moeten we snel onze citroen consumptie opschroeven! 

Helaas smaakt alles altijd beter in het buitenland en onder die citroenbomen scharrelen in Spanje ook nog de kippen die je vervolgens in de supermarkt koopt. Zo sappig, lekker, stevig maar toch mals heb ik ze nog nergens gevonden. Van deze wereldse kippen kan ik dan ook niks weggooien. Nadat we delen van de heel gebraden kip hebben opgegeten wordt al het kippenvlees vakkundig bijelkaar geschraapt voor een overheerlijke kipsalade. De botjes gaan de pan in met wat foelie, uienschillen, afvalgroente en gekneusde peperkorrels. Dat laten we 2 uurtjes tegen de kook aan staan. Vervolgens zeven en op een zweterige dag heb je ‘s middags een heerlijke kippenbouillon. Ik gooi dan wat rauwe in hele kleine blokjes gesneden paprika in de soepkoppen en giet er de bouillon overheen! Met een stukje brood lekker soppen.

 

Maar de kip braadt ik als volgt!

1 kip, 4 citroenen,  1 ui in stukken gesneden, paar partjes knoflook, laurierbladeren, olijfolie, peper en zout, 2 takjes rozemarijn

Ik bestrooi hem met ruim peper en zout. Verder leg ik de citroenpartjes van zeker 4 citroenen in, rond en over de kip. Ik prop wat laurierbladeren in zijn achterste en drappeer nog een paar takjes rozemarijn over hem heen. Verder leg ik een In parten gesneden ui om hem heen en wat stukken knoflook. Hij krijgt nog wat heerlijke olijfolie over zich gegoten waarna hij de oven ingaat. Af en toe schep ik het citroen-olijfolie vocht weer over de kip heen. Bak hem totdat hij gaar, bruin en knapperig is.

 

Voor de kipsalade:

Restjes kip, Sinaasappelpartjes, Zout, peper, Mayonaise met crème fraiche/joghurt, bleekselderij in stukjes gesneden, kerriepoeder

Meng alles door elkaar en breng op smaak.

 

 Meer kookvehalen van Tante op de blog van Tante