Kookverhalen


 

 Troostvoer


Er zijn van die dagen dat alles tegen zit. Je nieuwe pup, die al 6 weken in huis is, bewatert niet 1x, niet 2x maar 3 maal de keukenvloer? Je rijdt een verliefde eend dood. Op het werk zit van alles tegen; van zieke collega’s tot zeurende mensen. Alles gaat mis en niks lijkt te lukken. Op die dagen kun je een wandelingetje gaan maken, frisse lucht opsnuiven, met een boek op de bank gaan liggen of je tegoed doen aan internetshoppen. Maar je kunt ook je heil zoeken in troostvoer. Voedsel waar je van opkikkert, de wereld om je heen vergeet, eten waar je je beter van gaat voelen. 

Je kunt je tegoed gaan doen aan brokken oude kaas, vers witbrood met een dikke laag roomboter en hagelslag of een pak chocoladekoekjes. Maar je moet iets hebben waarbij je je vingers aflikt, ongegeneerd kunt snoepen en het maken ervan een feestje is. Kortom je moet aan de slag met chocolade!

De geur die zich dan door de keuken verspreidt! Je vingers die je gewoon ergens in doopt en vervolgens af kunt likken en de blikken van je naasten die denken dat je je enorm voor hun uit staat te sloven! 

Koop hiervoor zogenaamde kookchocolade of de chocolade met het hoogste gehalte aan cacao. Voorkom teleurstelling als je met witte chocolade aan de slag gaat. Deze moet echt van goede kwaliteit zijn! Hierin zit vaak veel suiker welke ranzig gaat verbranden als de chocolade probeert te smelten.

 

Chocolademousse

 

Let vooral op de volgorde van mengen en wijzig deze niet.

 

100 gram witte of bruine chocolade.

100 gram eiwit (of het wit van 3 eieren)

2 dl slagroom

2 el suiker om bij de eitwitten te doen,dit gaat het schiften tegen

 

 

Smelt de chocolade in een bakje boven een pan met kokend water. Je bakje mag niet in het kokende water hangen. Of smelt de chocolade in de oven op 40C.

Klop de slagroom lobbig dat wil zeggen joghurtdikte.

Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken. Als je je spatel omhoog haalt blijft er een puntje staan. Laat de chocolade iets afkoelen. 

Spatel de eiwitten door de chocolade, niet met een garde dus. Vervolgens de slagroom door het chocolademengsel spatelen. Laat opstijven. Je kan de mousse in vormpjes doen of gewoon in een grote bak waar je later met een lepel mooie ‘quenelles’ (zijn mooie langwerpige vormen) uitschept. Natuurlijk is een grote klodder net zo lekker! Ik zie mensen dan de vormpjes wel eens hard op het aanrecht neerzetten met de bedoeling de mousse recht in het bakje te krijgen. Wat je hiermee tegelijkertijd ook doet is de lucht uit de mousse slaan. Dus niet echt handig.

 

Het is waar dat de chocolademousse van rauwe eieren wordt gemaakt, gevaar voor salmonella dus. Allerlei maatregelen ten spijt; er komt toch nog steeds salmonella voor in rauwe eieren. Een alternatief is het gebruik van gepasteuriseerd eigeel en eiwit wat bij de beter gesorteerde supermarkten te koop is. Ook het gebruik van hele verse eieren help. Hoe weet je nou of je met een vers of oud ei te maken hebt? Doordat het vocht in het ei verdampt, wordt de luchtkamer steeds groter. Een oud ei blijft dus drijven in een bak met koud water, een vers ei zinkt gelijk naar de bodem.