Taakjes volbracht:
aan mijn boek over Andalusië gewerkt en dat is toch wel vreemd nu we niet mogen reizen Workout: wandelingen en 7 minutes (eindelijk) Minder tevreden met: misschien had ik meer willen doen. Nog meer? Wijn geproefd: nee Vandaag realiseerde ik me opeens dat ik iemand was geworden die ik nooit heb willen zijn. Vroeger had je Hyves en mensen vertelden daarop wat ze hadden gegeten, ik vond het vreselijk oninteressant en ik wilde nooit iemand worden die zoiets meldde als: 'ik heb vandaag hutspot gegeten.' Dus opeens ben ik dus wel diegene die opschrijft wat er op het menu stond. Dus laat ik even in het midden wat ik vandaag gemaakt he. Hierbij een verhaaltje over bagels die ik eerder maakte. Ondertussen denk ik nog even na hoe ik voorkom dat ik definitief de theemuts word die ik nooit heb willen worden. Misschien is het ook wel inherent aan het leven dat we nu leiden, in en rond het huis, dingen die nooit belangrijk leken nemen toe in waarde. Lekker eten dus, ik worstel dan nog even met het huisvrouw-imago, maar misschien ben ik dat ook wel gewoon. Maak bagels op een dag dat je vindt dat je wat extra’s verdient, warm uit de oven zijn ze heerlijk, met een beetje roomboter en oude kaas. Of traditioneel met roomkaas en gerookte zalm. Maar bewaar ze niet, de volgende dag is het kauwen een hele klus. Weet jij wanneer je voor de eerste keer een bagel at? Voor mij is dat alweer vijfendertig jaar geleden, ik werkte in de keuken van een kinderkamp in de Verenigde Staten. Bagels, buns, blue cheese dressing, 1001 Island dressing, chocoladecake. Er kwam van alles voorbij wat ik niet kende, en een ervan was dit ronde broodje met een gat erin, van origine afkomstig uit de Joodse keuken. Weer thuis kocht ik een Joods kookboekje en kookte en bakte mijn eerste bagels. Het was waarschijnlijk geen succes, want het recept heb ik nooit meer gemaakt. Nu tijd in een ruimere jas zit,er weinig ruis is in het leven en ik steeds dieper afdaal naar de dingen die ik werkelijk leuk vind, tref ik daar een eureka moment om bagels te gaan bakken. Ik dacht dat het broodje uit de Verenigde Staten kwam, dat is waar. Echter de bagel komt van oorsprong l uit Polen, en arriveerde samen met de Oost-Europese immigranten arriveerde in de beginjaren van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Het is al in de jaren vijftig van de vorige eeuw dat het broodje wat populairder wordt. Joden verspreiden zich wat meer over de stad New York en breiden hun culinaire horizon uit en gaan hun eigen culinaire tradities met de rest van de stad delen. Een tijdschrift publiceerde een recept van de bageles zoals ze toen nog werden genoemd en suggereerde dat bagels een heerlijk ontbijt zouden zijn met roomkaas, dat op dat moment ook nog vrij nieuw was en gerookte zalm. De bakkers in het Joodse gedeelte van de stad waren op zondag open en zo vonden bagels en andere Joodse broden hun weg naar de New Yorkers . De bagel werd de ontbijttegenhanger van het Amerikaanse zondagochtend ontbijt wat bestond uit bacon, eieren en toast. De bagel was een kanootje voor de Poolse Koning Jan Sobieski die Oostenrijk redde van een Turkse aanval. Een bakker maakte als dank een rond broodje voor de Koning in de vorm van een stijgbeugel omdat de Koningen een paardrijder was. Bagels symboliseren door hun vorm ook de levenscyclus, zweren het kwade af en zijn brengers van geluk. Ze werden gegeten bij een besnijdenis, begrafenis of bevalling. Vrouwen kregen na hun bevalling een ‘Beygel’ en moeders gebruikten het als tandenring voor oudere babies. En de bagels werden aan een stok geregen, vandaar het gat. Het gat zorgt ervoor dat je in ieder geval een hap minder eet in deze Corona tijd. Ik raad je aan om de bagels dezelfde dag te eten, anders wordt het eten van de bagel een soort van touwtrekkende bezigheid.. 500 gram bloem 10 gram zout 7 gram gedroogde gist (1 zakje) 20 gram suiker 1 el honing 250 ml lauw water Los het gist op in het lauwwarme water met de honing en de suiker. Laat even tien minuten staan totdat de gist begint te borrelen. Doe de bloem en het zout in een deegmachine, voeg het gistmengsel toe en kneed ongeveer vijf minuten. Het deeg is goed als het van de kom loslaat en elastisch is. Laat het 45 minuten rijzen. Maak er dan ronde bolletjes, steek er met je vinger een gat in en laat ze nog een keer een uur rijzen. Zet een pan met water op en breng aan de kook. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de bagels in het kokende water glijden en kook ze 2-3 minuten, draai ondertussen een keer om. Leg de bagels daarna op een bakplaat en bak ze in 20 minuten in de oven goudbruin.
1 Comment
|
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|