Kookstudio Koken bij mijn Tante
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics

Recepten

Bruine red-velvetcake

23/5/2019

0 Comments

 
Foto
Af en toe had ik hem al gesignaleerd op een menukaart, maar nog nooit geproefd, de red-velvetcake. 
Het was onze 19-jarige trouwdag, die we overigens nooit vieren omdat we we niet meer geloven in de belofte een heel leven samen te zijn wat overigens tot nog toe wonderwel goed lukt en zeker het bakken van mijn eerste fluweelrode taart. Ik had het idee dat een red-velvet cake van rode bieten werd gemaakt maar ik kwam toch erg veel recepten tegen met de ongezonde rode kleurstof. Ik wilde juist een beetje een gezonde red-velvetcake maken. 
Jammergenoeg mislukte mijn eerste versie door ongeduld te mengen met een te grote en verkeerde vorm voor de hoeveelheid beslag. 
Tijdens mijn te vroege stortpoging kwam de helft van de cake er in  gedeeltes uit en de andere helft bleef aan de bodem plakken. Van schrik stopte ik wat eruit viel snel terug waardoor het in nog meer kruimels uiteen viel. Teleurgesteld keek ik naar de berg  bruine red-velvetkruimels gemaakt en hoopte niet dat het een teken zijn voor ons huwelijk voor de komende 19 jaar. De smaak was heerlijk en de kleur verre van rood. De tweede poging werd een succes. De taart is heerlijk en als je een taart met weinig tot geen suiker wilt eten, dan komt deze zeker in aanmerking. Alleen de kleur, rood is ook bij de tweede poging niet geworden.


Wat heb je nodig:
  • 4 rijpe bananen
  • 200 gram amandelmeel
  • 65 gram haverzemelen
  • 2 gekookte rode bieten
  • 1 handvol blauwe bessen (hoeft niet persé)
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels sterke koffie
Voor de topping:
  • 2 pakjes monchou (200 gram)
  • 100 gram roomboter
  • sap van 1 citroen
  • 75 gram poedersuiker

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Doe de gekookte rode bieten, met de bananen en eieren in een keukenmachine en pureer tot een gladde puree. Doe in een kom de amandelmeel, haverzemelen, bakpoeder, cacaopoeder en meng goed doorelkaar. Meng het rodebietenmengsel aan het bloemmengsel toe en voeg koffie en honing toe. Doe het beslag in een goed ingevette taartvorm, het mengsel rijst verder niet, dus je mag dit best tot de rand toe afvullen en gaar in 45 minuten in de oven. 
Check of de cake gaar is voordat je het uit de oven haalt. 
Maak ondertussen de topping door de monchou, citroensap, boter en poedersuiker in een keukenmachine te mengen.
Wanneer de taart is afgekoeld kun je deze halveren, smeer de onderste helft in met de helft van de topping. Zet de bovenste laag op de onderste laag en bestrijk deze ook met de topping.
0 Comments

Overheerlijke kaneelbroodjes

18/5/2019

0 Comments

 
Foto
Deze kaneelbroodjes vinden hun oorsprong in Zweden, waar ze kanelbulle worden genoemd en tijdens de koffiepauze worden gegeten. Een Zweed eet gemiddeld 316 broodjes per jaar, ze moeten dus wel lekker zijn!
 
Wat heb je nodig;
  • 250 ml melk
  • 150 gram boter
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel/zakje droge gist
  • 375 gram bloem
  • 3 theelepels kaneel
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
Maak het deeg door de melk en 25 gram boter in een pannetje te verwarmen. Als de boter gesmolten is, kun je de gist oplossen. Klop 3 eieren los in een kom en voeg hieraan het melkmengsel toe. 
Doe de bloem, zout en vanillesuiker in een kom en voeg hieraan het melkmengsel toe. Kneed in de keukenmachine tot een samenhangend deeg. Kneed totdat zich een bal vorm en laat deze 45 minuten rijzen. Hak de noten fijn. Roer de basterdsuiker en kaneel door de zachte boter. 
Bestuif je werkblad met bloem en maak hierop een rechthoek van ongeveer 35x35 cm en ca 1 cm dikte.
Bestrijk het deeg met de kaneelboter. Bestrooi met de noten en rozijnen. Rol de deegplak op, druk het midden goed samen en snijd in gelijke stukken van ongeveer 2 - 3m dikte. Bekleed een springvorm met bakpapier. Leg een deegrol in het midden en de rest eromheen. 
Laat weer 45 minuten afgedekt rijzen. 
Bak de kaneelbroodjes in 25 minuten af in een voorverwarmden oven van 190C. 
Meng de poedersuiker met het sap van 1 citroen en bestrijk hiermee de broodjes voordat ze zijn afgekoeld.  

0 Comments

    Auteur

    Eten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. 
    Passies in het leven van 
    Ingrid Vermulst. Jarenlang runde ze een hotel en kookt al bijna twaalf jaar met allerlei mensen in haar eigen kookstudio. Na het hebben van borstkanker haalde ze haar motorrijbewijs en, ging in haar eentje met de motor naar Zuid-Spanje en schreef het reisboek Roze bikini. Op dit moment legt ze de laatste hand aan een boek over haar belevenissen als huiseigenaar en een rondreis door Andalusië. 

    Archieven

    April 2020
    March 2020
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    May 2018
    September 2017
    December 2016

    Categorieën

    All
    Koken Voor Pubers

    RSS Feed


Koken bij mijn tante
wirdumerweg 1
9919 HA  Loppersum
info@kokenbijmijntante.nl
​kokenbijmijntante@icloud.com

Ing Ceramics
Wirdumerweg 1
9919 HA Loppersum
www.ingceramics.com
ingceramics@icloud.com
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics