Kookstudio Koken bij mijn Tante
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics

Recepten

Appeltaart met lemoncurd en eiwitschuim

30/3/2020

1 Comment

 
Foto

Je kunt in deze tijden eindelijk dat boek gaat gelezen, achterstallig tuinonderhoud gaan doen, een kast opruimen. Om alle verwarring het hoofd te bieden houden we ons vast aan ritmes, kleine taakjes die we moeten volbrengen en daar wil ik nog iets aan toe voegen. Voor mij geldt dat ik het nu heerlijk vindt om iets te maken, te schrijven, fotograferen, iets creatiefs te doen. Ontdek je creativiteit, er is amper afleiding, het nieuws check ik nog maar twee keer per dag. Dus alle tijd om in de keuken iets te maken.
Appeltaart heeft nog iets speciaals, de geur die optimistisch door het huis dwaalt. De smaak iets vertrouwds. Misschien wel troostend. Iedereen even blij en verrast doordat je een lekker stukje appeltaart voorzet. In dit recept is de lemoncurd verfrissend maar niet zuur, een knipoog naar de lente die eraan komt. Eiwitschuim lichtkrakend, zacht en fluffy. Kortom deze appeltaart gaat je opbeuren!

Voor de bodem:
300 gram zelfrijzendbakmeel
150 gram witte basterdsuiker
200 gram boter
snufje zout
1 ei

Voor de vulling:
- 1 eetlepel paneermeel
- mijn recept voor lemoncurd
- 5 tot 6 appels

Voor het eiwitschuim:
3 eiwitten
150 gram suiker

​Maak het deeg door alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine te doen. Draai totdat een bal ontstaat. Kneed het deeg nog even met de hand en leg een half uur te rusten in de koelkast.  Vet een springvorm in met boter. Druk hierin het deeg, je kunt de deeglap uitrollen en in de vorm doen of met je hand uit elkaar duwen in de vorm zodat de bodem en randen bedekt zijn.  Bestrooi de bodem met paneermeel. Meng de appels met de lemoncurd. Schep het appelmengsel op het deeg. Bak de taart ongeveer 80 minuten in een oven van 160*C. Haal de taart uit de oven, klop de eiwitten met de suiker stijf, totdat de schuim als pieken even rechtop blijven staan. Verdeel het eiwitschuim over de appeltaart. Zet in de oven en bak nog 10 minuten.  Haal de taart uit de oven en brandt met een gasbrander het eiwitschuim lichtbruin.

1 Comment

Lemoncurd (koken in Coronatijd)

30/3/2020

0 Comments

 
Foto
En dan is het Coronatijd. De kookstudio ligt stil, workshops afgezegd. Gelukkig ga ik door. Ik heb een klein beetje behoefte aan troostvoer. En misschien is niks geruststellender dan een beetje roeren in een pannetje lemoncurd. 
De kookstudio blijkt bij de Kamer van Koophandel geregistreerd te staan als hobbyclub. Ik begrijp ook niet hoe dat kan, maar ooit en dat is ruim twaalf jaar gelden, heb ik niet op zitten letten. De SBI-code, toen was er geen voor kookstudio’s, leek onbelangrijk. Nu is zomaar belangrijk en de enige kans op een tegemoetkoming voor verloren omzet en doorlopende kosten. Maar ach, het is maar financieel gezeur. Ik ben gezond, hoef enkel de tijd maar te vullen.
Ik keerde in Coronatijd terug uit Spanje met een zak biologische citroenen van mijn Spaanse buurman. Die citroenen moeten op, ik heb al vijf liter limoncello staan, de zomer nog ver weg. Dus moet ik andere gerechten verzinnen met citroenen. Koken brengt me nog iets moois, vooral als je er de tijd voor hebt, het kan me echt gelukkig maken en misschien heb ik daar nu wel het meeste behoefte aan. Elke dag een klein beetje een gevoel van geluk.
Deze lemoncurd heb ik gebruikt bij een appeltaart. Als ik ergens rustig en blij van wordt is het roeren in een pannetje , je spatel die met een soepele beweging door de romige substantie glijdt. Ik word rustig, de wereld voor even niet groter dan het kleine pannetje op mijn fornuis.

40 gram roomboter

rasp en sap van 1 citroen
2 eieren
125 gram suiker

Smelt de boter in een pannetje. Rasp de citroen, alleen het geel, het witte smaakt bitter. Pers de citroen uit. Doe alles van de citroen met de suiker bij de boter. Splits twee eieren, neem het geel en bewaar het wit als je de appeltaart wilt gaan maken die ik gemaakt heb. Voeg een beetje van de gesmolten boter bij het eigeel, roer even door en doe het eigeel bij de botersubstantie. 

Het moment van roeren begint nu, roer op zacht vuur, totdat de lemoncurd gaat binden, langzaam wordt de lemoncurd iets dikker, als yoghurt ongeveer. En geniet er even van. 
Giet hem in een bakje of glazen pot, hij stijft nog wat op. De lemoncurd is ruim een week houdbaar in de koelkast. 
0 Comments

    Auteur

    Eten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. 
    Passies in het leven van 
    Ingrid Vermulst. Jarenlang runde ze een hotel en kookt al bijna twaalf jaar met allerlei mensen in haar eigen kookstudio. Na het hebben van borstkanker haalde ze haar motorrijbewijs en, ging in haar eentje met de motor naar Zuid-Spanje en schreef het reisboek Roze bikini. Op dit moment legt ze de laatste hand aan een boek over haar belevenissen als huiseigenaar en een rondreis door Andalusië. 

    Archieven

    April 2020
    March 2020
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    May 2018
    September 2017
    December 2016

    Categorieën

    All
    Koken Voor Pubers

    RSS Feed


Koken bij mijn tante
wirdumerweg 1
9919 HA  Loppersum
info@kokenbijmijntante.nl
​kokenbijmijntante@icloud.com

Ing Ceramics
Wirdumerweg 1
9919 HA Loppersum
www.ingceramics.com
ingceramics@icloud.com
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics