Soms kan een toevallige ontmoeting zaken in je leven veranderen. In dit geval mijn idee van een lekkere appeltaart. Ik stond eens op een beurs een hotel te promoten en raakte in gesprek met een man en vrouw van middelbare leeftijd. Hoe we er zo kwamen weet ik niet meer, maar plots ging ons gesprek over appeltaarten. ‘Mijn vrouw bakt de lekkerste appeltaarten ter wereld’, verkondigde de man trots. De vrouw in kwestie knikte enthousiast. ‘Maar dat komt allemaal door het geheime ingrediënt’. Als iemand het heeft over geheimen dan wordt mijn nieuwsgierigheid direct geprikkeld. Maar hoe ik ook vroeg, het geheime ingrediënt bleef geheim.
Totdat, maanden later, het stel op een dag in het hotel langskwam met, onder een theedoek verstopt, eigengemaakte appeltaart mét het geheime ingrediënt. Schoteltjes werden tevoorschijn gehaald, koffie gezet, ik haalde de kok tevoorschijn en daar startte de appeltaart proeverij. Als we het ingrediënt raadden, dan mochten we het recept gebruiken. Afwachtend volgde het stel elke hap die in onze monden verdween, het kauwen, de stilte die daarop volgde. Zouden we het raden? Na een paar happen, proefden we een vleugje amandelspijs. We hadden het geheime ingrediënt onthult. De toevoeging van een klein beetje amandelspijs aan het gangbare recept voor appeltaart smaakte zo lekker dat we in het hotel jarenlang verse appeltaarten hebben gemaakt volgens dit recept. Het was weer een paar jaar later dat de man langs kwam. Hij was aan het rijden door de provincie en dacht -ik ga eens bij dat hotel langs-. Hij was alleen. Ik ging bij hem zitten, we haalden de oude herinnering over de appeltaart op, spraken over zijn vrouw. En eindelijk kon ik hem laten zien waar onze ontmoeting toe had geleid en hem een stukje ‘lekkerste-appeltaart-ter-wereld’ voorzette. Trots en opgemonterd trok hij even later weer de wijde wereld in. Ik bak nog steeds de-lekkerste-appeltaart-ter-wereld met het geheime ingrediënt. Het is najaar, de bomen laten hun appels los en je ziet ze in stalletjes langs de weg. Elk jaar denk ik weer aan de vrouw die binnen kwam wandelen met haar lekkerste-appeltaart-ter-wereld, aan de spontane actie, de gulheid en de lol. Ze moest eens weten hoe vaak ze nog in mijn gedachten was, alleen maar door een gesprekje met iemand die je niet kent, een appeltaart laten proeven en een recept weg te geven. Recept voor de lekkerste appeltaart ter wereld Wat heb je nodig? Dit is voor een vorm van ongeveer 14 centimeter. Heb je een grotere vorm, maak dan een dubbel recept. Dan zit je in ieder geval niet te knoeien met te weinig deeg. Voor de bodem 250 gram bloem 150 gram zachte boter 2 theelepels bakpoeder 125 gram suiker 50 gram Amandelspijs Voor de vulling: Voldoende appels om een lekker dikke vulling te maken Rozijnen (zo veel als je lekker vindt) 1 eetlepel kaneel Suiker (naar smaak. Ik probeer steeds minder suiker te gebruiken.) Zo maak je het: Maak het deeg door alles door elkaar te kneden. Zet even weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160C. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in stukjes. Vermeng de appels met rozijnen, suiker en kaneel. Vet de bakvorm in. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm, ook de randen. Verkruimel de amandelspijs over het deeg. Doe de appelvulling in de taartvorm. Bak de taart in 1 uur en 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen en haal uit de taartvorm. Heerlijk met slagroom. Maar probeer ook eens deze zoute karamelsaus. Voor de karamelsaus 100 gram suiker Zout 2 dl. slagroom Zo maak je het: Doe de suiker in een klein pannetje en voeg een eetlepel water toe. Breng aan de kook. De kunst is nu om niet te roeren en de suiker tot goudbruin te smelten. Voeg dan de slagroom toe en blijf roeren totdat je een egale saus hebt. Voeg zout naar smaak toe. Deze toffeesaus is ook heerlijk bij gegrild vlees.
1 Opmerking
Marijke S
26/9/2018 11:54:12 am
Zelf ook soms met amandelspijs gemaakt, maar dan met een dun laagje over de hele bodem, is ook erg lekker. Voor de variatier ook wel eens walnoten (grof gehakt) bij de appels doorgegaan, ook erg lekker !
Antwoorden
Laat een antwoord achter. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|