Ik moet eerlijk toegeven, vandaag hebben wij gebroken met een traditie. Als het winter is, de dagen grijs, de temperatuur fris dan kaasfonduen wij bijna altijd op vrijdag. Het is makkelijk , een leuke manier om aan het weekend te beginnen en misschien reizen we met dit gerecht weer terug naar de Franse Alpen. Het is alweer jaren geleden dat we er op wintersport waren. We hadden een eind gewandeld. De lucht ijzig blauw, daaronder de witte wereld, meer kleuren waren er niet. We belandden met onze kinderen in een houten berghut boven op een berg en aten er de lekkerste kaasfondue ooit. Vandaag is het mooi weer. De vogels fluiten overal alsof zij juist meer ruimte hebben gekregen, terwijl wij minder hebben. De bomen schieten in hun frisgroene jassen. De lente is gearriveerd. Volgens onze gezinsgewoonten zou het geen kaasfondue dag zijn, te mooi weer én lente, maar op dit moment is niets zoals het zou moeten zijn. We hadden gisteren unaniem besloten dat het goed voor ons zou zijn om vandaag toch een kaasfondue maaltijd te houden. Alsof je jezelf deze dagen een beetje extra mag verwennen met een troostvoer, wat extra gemak, nog een glaasje wijn. Ik probeer in deze Corona-dagen elke dag iets te doen waar ik me voldaan over voel. Vandaag waren het drie dingen, mijn streven is twee. De kaasfondue komt oorspronkelijk ook uit de Alpen, al in 1699 waren er de eerste recepten die het hebben over ‘Käse met Wein zu kochen’. Boeren uit de Zwitserse Alpen kookten wijn met knoflook en kruiden om hun restjes te verwerken als er geen vers eten was. De wijn kwam in een pan terecht -de caquelon- die werd ingewreven met knoflook, wijn in werd gegoten en de kaas in gesmolten. We zijn ruim driehonderd jaar verder en het gebied van de kaasfondue is er niet zoveel veranderd. Zo maken wij het ook. De kaasfonduepan inwrijven met knoflook, 2 knoflooktenen erin, een flinke scheut wijn erin. Een pakje kant-en-klare kaasfondue en aanvullen met geraspte Emmentaler en Gruyère. Je kunt kaasfondue ook maken met Kirsch, Emmentaler, Appenzeller en Gruyère. Daarbij onder andere stokbrood, gedroogde worst, gekookte champignons, rauwe rode paprika, bleekselderij, bloemkoolroosjes, tomaatjes en gemalen komijn. Waan je maar even op in die bergen, in die prachtige wereld en ga er van uit dat je er ooit weer zult vertoeven.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|