Kookstudio Koken bij mijn Tante
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics

Recepten

Lemoncurd (koken in Coronatijd)

30/3/2020

0 Comments

 
Foto
En dan is het Coronatijd. De kookstudio ligt stil, workshops afgezegd. Gelukkig ga ik door. Ik heb een klein beetje behoefte aan troostvoer. En misschien is niks geruststellender dan een beetje roeren in een pannetje lemoncurd. 
De kookstudio blijkt bij de Kamer van Koophandel geregistreerd te staan als hobbyclub. Ik begrijp ook niet hoe dat kan, maar ooit en dat is ruim twaalf jaar gelden, heb ik niet op zitten letten. De SBI-code, toen was er geen voor kookstudio’s, leek onbelangrijk. Nu is zomaar belangrijk en de enige kans op een tegemoetkoming voor verloren omzet en doorlopende kosten. Maar ach, het is maar financieel gezeur. Ik ben gezond, hoef enkel de tijd maar te vullen.
Ik keerde in Coronatijd terug uit Spanje met een zak biologische citroenen van mijn Spaanse buurman. Die citroenen moeten op, ik heb al vijf liter limoncello staan, de zomer nog ver weg. Dus moet ik andere gerechten verzinnen met citroenen. Koken brengt me nog iets moois, vooral als je er de tijd voor hebt, het kan me echt gelukkig maken en misschien heb ik daar nu wel het meeste behoefte aan. Elke dag een klein beetje een gevoel van geluk.
Deze lemoncurd heb ik gebruikt bij een appeltaart. Als ik ergens rustig en blij van wordt is het roeren in een pannetje , je spatel die met een soepele beweging door de romige substantie glijdt. Ik word rustig, de wereld voor even niet groter dan het kleine pannetje op mijn fornuis.

40 gram roomboter

rasp en sap van 1 citroen
2 eieren
125 gram suiker

Smelt de boter in een pannetje. Rasp de citroen, alleen het geel, het witte smaakt bitter. Pers de citroen uit. Doe alles van de citroen met de suiker bij de boter. Splits twee eieren, neem het geel en bewaar het wit als je de appeltaart wilt gaan maken die ik gemaakt heb. Voeg een beetje van de gesmolten boter bij het eigeel, roer even door en doe het eigeel bij de botersubstantie. 

Het moment van roeren begint nu, roer op zacht vuur, totdat de lemoncurd gaat binden, langzaam wordt de lemoncurd iets dikker, als yoghurt ongeveer. En geniet er even van. 
Giet hem in een bakje of glazen pot, hij stijft nog wat op. De lemoncurd is ruim een week houdbaar in de koelkast. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Auteur

    Eten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. 
    Passies in het leven van 
    Ingrid Vermulst. Jarenlang runde ze een hotel en kookt al bijna twaalf jaar met allerlei mensen in haar eigen kookstudio. Na het hebben van borstkanker haalde ze haar motorrijbewijs en, ging in haar eentje met de motor naar Zuid-Spanje en schreef het reisboek Roze bikini. Op dit moment legt ze de laatste hand aan een boek over haar belevenissen als huiseigenaar en een rondreis door Andalusië. 

    Archieven

    April 2020
    March 2020
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    May 2018
    September 2017
    December 2016

    Categorieën

    All
    Koken Voor Pubers

    RSS Feed


Koken bij mijn tante
wirdumerweg 1
9919 HA  Loppersum
info@kokenbijmijntante.nl
​kokenbijmijntante@icloud.com

Ing Ceramics
Wirdumerweg 1
9919 HA Loppersum
www.ingceramics.com
ingceramics@icloud.com
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics