Deze aubergineschotel at ik voor het eerst in het Rome, dat ik bezocht met mijn dochter. Zodra etenstijd zich aandient ga ik op zoek naar een authentiek restaurantje wat nog niet ontdekt is door grote hordes toeristen die met hun eisen niet alleen invloed hebben op authentieke smaken maar misschien nog wel meer op de beleving. Het regende en in kleine duistere straatjes vonden we een klein restaurantje.Tafels waren bedekt met roodwit geruite kleedjes en we werden verwelkomd alsof we vrienden waren die uitgenodigd waren voor het diner. We kregen een van de laatste tafeltjes en wat het eten ons ook zou brengen, het was al heerlijk om in die ruimte te zitten. Toen er een mandje met vers zuurdesembrood werd gebracht, wist ik dat we het meer dan hadden getroffen. Rome is een prachtige stad, maar op een of andere manier blijft het eten mij altijd meer bij, het was in dit restaurantje waar ik voor het eerst parmegiano melanzane, een aubergine schotel met kaas en tomatensaus, at. En het hete ovenschaaltje leeg schraapte. Je zou denken dat de naam Parmigiano verwijst naar de Parmezaanse kaas, niets is minder waar. Op Sicilië betekent parmisciana, horizontale latjes en verwijst naar het dakpansgewijs neerleggen van de plakken aubergine. Er zijn versies van dit gerecht uit Sicilië, Napels en Puglia. Je kunt de tomatensaus ook zelf maken of eerst een knoflook en ui fruiten en een beetje basilicum toevoegen. Er zijn zelfs recepten met mortadella en in plaats van aubergines kun je ook courgettes gebruiken. Ik geef de voorkeur aan deze vegetarische variant. Laat hem een dagje staan, dan wordt deze ovenschotel nog lekkerder. Voor de foto heb ik de aubergines heel gelaten, een leuke manier om dit gerecht te serveren als bijgerecht bij bijvoorbeeld bij Saltimbocca.
Neem voor 4 personen vier aubergines. Snijd deze over de lengte in dunne plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze een halfuurtje liggen zodat het wat bittere vocht eruit trekt, dep ze dan met wat keukenpapier droog. Bak de plakken in een koekenpan in wat olijfolie aan beide zijden bruin. Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een heel klein beetje tomatensaus. Bedek de bodem met plakken aubergine. Verdeel dan de helft van de mozzarella en een derde van de parmezaanse kaas over de aubergineplakken. Leg hierop weer een laag aubergineplakken en dek weer af met mozzarella en Parmezaanse kaas. Bouw als je nog plakken aubergine over hebt nog een laagje. Eindig met geraspte Parmezaanse kaas. Verdeel nu de tomatensaus over de ovenschotel zodat de plakken een beetje onder staan. Klop een ei los en giet er over heen. Leg er een paar klontjes boter op en plaats in een voorverwarmde oven van 200C. Na 50 minuten is de aubergineschotel klaar.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|