Door het nieuws kwam ik in New York terecht, ik was er zes jaar geleden met mijn dochter ter afsluiting van mijn borstkankerperiode. Ik dacht aan meatballs. Zij was elf, ik net alle behandelingen achter de rug, we liepen over 5th Avenue, bezochten de bibliotheek, Time Square en Central Park, fietsten door Soho, namen de boot naar Liberty Island en waren onder de indruk bij Ground Zero. We aten een hotdog van een stalletje bij Central Park. En bij Katz Delicatessen kregen we een gigantisch belegd broodje, waar Sally Harry ook iets groots leerde. Mijn dochter was vooral verrukt dat in New York, haar lievelingsstad ook een van haar lievelingsgerechten op de menukaart stond.
Dit gerecht is eigenlijk van mijn man, hij maakte het vroeger speciaal voor de kinderen en ze vonden het heerlijk. Ik heb me voorgenomen deze Corona tijd op een leuke manier door te brengen nu mijn agenda van de kookstudio leeg is. Het leek me een leuk idee elke dag middels gerechten rond te gaan reizen en er over te schrijven, nu we niet verder komen dan de supermarkt. Zo blijven al die plaatsen op de wereld toch nog een beetje binnen handbereik. Ik hoop dat het zal lukken, want ook al ligt het leven stil, het lijkt wel of ik drukker ben dan anders. Op een of andere manier wil ik deze tijd leuk doorkomen en heb ik me voorgenomen elke dag iets te doen waardoor ik me goed zal voelen. Ik ben het tuinhekje aan het schilderen. Het was ook nodig, op een of andere manier was me ontgaan hoe slecht het hek erbij stond. Alsof je tijd moet hebben om sommige dingen die je elke dag ziet echt te zien. Dan ben ik ook nog veel tijd kwijt met wandelen, nu ik niet meer drie keer per week aan aquarobics kan doen, moet ik een andere manieren vinden om na deze Corona-periode niet als een rollade het huis uit te rollen. En dan moet ik ook nog mijn boek over ons huis en mijn rondreis door Andalusië af schrijven. Ik ben inmiddels aan de laatste correctieronde bezig. Dus nu weet je even waar ik, buiten het koken, mee bezig ben. De meatballs kwamen in de Verenigde Staten terecht samen met de immigranten uit Italië. Je zou denken dat de meatballs uit Italië kwamen, maar deze balletjes waren al de de halve wereld rondgereisd. Als Kofta via Perzië en de Arabische wereld naar Griekenland, Noord-Afrika en Spanje. Je komt overal gehaktballen tegen, zelfs onze bitterballen stammen er van af. De Italiaanse immigranten kwamen uit zuiden van Italië, niet het meest rijke gedeelte. Ze maakten de Italiaanse polpettes van het goedkoopste vlees en probeerden ze aantrekkelijker te maken met tomatensaus en spaghetti. Nog een grappig detail, toen de immigranten rijker werden namen de ballen in omvang toe. En dan nog de tomatensaus, het ontvellen van tomaten is een persoonlijke keuze. Hoe sneller de saus wordt gekookt hoe frisser de smaak. Gebruik een brede pan, zodat eventueel extra vocht snel kan verdampen. Als je veel kruiden en groenten gebruikt dan kun je beter de saus wat langer koken zodat smaken meer tijd hebben om samen te gaan. Ik maakte de saus van verste tomaten, eigenlijk is het niet eens zo heel veel extra werk. Meatballs: 500 gram hoh gehakt, combinatie van rund en kalf kan ook 1 knoflookteentje fijngehakt 3 el peterselie fijngehakt 3 el geraspte parmezaanse kaas 1 ui fijngehakt 1 ei losgeklopt 3 el rode wijn 3 el vers wit broodkruim 2 tl tomatenpuree 1 tl zout ½ tl gedroogde oregano zwarte peper Doe de rode wijn in een kommetje en verkruimel hierboven het brood. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed alles goed doorelkaar. Maak er kleine golfballetjes van, leg ze in een ovenschaal en bak ze in 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C bruin. Voor de tomatensaus: 1 kleine ui gesnipperd 1 wortel gesnipperd 1 stengel bleekselderij gesnipperd 2 el peterselie fijngehakt 2 knoflooktenen fijngehakt 1 el fijngehakte basilicum, salie, rozemarijn of oregano 750 gram tomaten, ontveld en van zaden ontdaan of 1 blik gepelde tomaten 2 tl tomatenpuree 1 tl zout zwarte peper Doe een beetje olijfolie in een pan en doe daarin de ui, wortel, bleekselderij en peterselie. Bak op zacht vuur in 15 minuten zachtjes gaar. Voeg dan de knoflooktenen en kruiden toe. Roer goed door. Ontvel ondertussen de tomaten door ze kruislings aan de onderkant in te snijden en 10 seconden in kokend water te leggen. Haal ook de zaden eruit. Voeg de tomaten met de tomatenpuree, zout en peper toe aan het groentenprutje en verdun eventueel met wat water. Laat nog 15-20 minuten zachtjes pruttelen. Serveer de ballen apart of in de tomatensaus. Lekker met spaghetti.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|