Taakjes volbracht waar ik me goed over voel:
het tuinhek geverfd, boodschappen gedaan en voor het eerst van mijn leven een uitkering aangevraagd in het kader van TOZO. Over die laatste twee voelde ik me eigenlijk wat minder goed. Workout: te weinig. Enkel een strompelende wandeling met de honden, van al dat gewandel heb ik last van mijn knie gekregen Minder tevreden met: 2 of meer glazen gedronken wijn, maar de wijn dan wel weer geproefd met een proefformulier 'Wij zetten voortaan uw handtekening’, zei de pakjesbezorger toen ik de deur opende nadat de bel was gegaan. Hij stond ver weg, zeker op twee meter afstand. Ik moet er nog aan wennen. ‘Prima, hadden jullie al veel eerder moeten doen’, zei ik. Hij zette mijn handtekening of was het de zijne, wat maakt het ook uit, op het apparaat. Toen keek hij naar het tuinhek, het pakketje in zijn handen. Hij wilde het er aan hangen denk ik. We mochten elkaar niet aanraken in ieder geval, en op de grond leggen was ook zo wat. ‘Ik kan het zeker niet op dit hek leggen, dat is pas geverfd.’ ‘Kan wel hoor, is gisteren al geverfd en ook al droog’, zei ik trots omdat hij zag dat het net geverfd was. Maar de jongne keek al niet meer naar het hek, hij had een beter idee zag ik, want over zijn gezicht trok een vluchtige lach, zonder dat er iets was gebeurd. Mijn kinderen gooien wel eens dingen op een andere manier. Ik dankte de jongen, ik weet niet precies waarvoor, was het voor het goede gooien? En wenste hem een fijne dag. ‘Dat gaat mij wel lukken’, zei hij en liep lachend en zingend weg, alsof hij net had bedacht dat hij vandaag alle pakketjes ging gooien. De postbezorger heeft met deze Corona-perikelen eindelijk een excuus om de pakketjes te gooien. Doordat de oude wereld wegvalt merk ik dat ik voor mezelf een nieuwe probeer te creëren. Nieuwe dingen probeer te vinden. Je gaat dingen doen die je plezier geven. Nu alle ruis weg is, ga ik zomaar een blog schrijven terwijl ik daar voorheen allerlei mitsen en maren tegen had. ’s Avonds zit ik foto’s te bewerken, stukjes te schrijven en gek genoeg vind ik het allemaal nog leuk ook. Alsof Corona de boel overal een beetje opschoont en ons leert ons zelf vooral niet te serieus te nemen. Dus gooi ik net als de postbezorger dit gerechtje, tekstje en fotootje de ether in, het zal niet perfect zijn. Maar vang het op. Ik ga net als de pakketbezorger door met pakketjes gooien. En ik heb er in ieder geval plezier in en het doet me goed in deze vreemde tijd dingen te creëren. Ik hoop dat het jou ook een beetje goed doet, en hoop je met een leuk verhaal je uit te nodige ook iets te gaan maken. Nu heb je de tijd en het is zo leuk om dingen te doen die je nog nooit eerder hebt gedaan of meer tijd te nemen voor de dingen die je doet. Of doe het eens anders, de pakketjes niet neerleggen, maar speels gooien. We zouden vandaag gaan barbecuen. Ik wilde shaslick gaan maken vooral omdat ik in de supermarkt altijd met een grote boog om deze kant-en-klare spiesen heen liep en ik het nog nooit gemaakt had. Daar moest toch iets beters van te maken zijn? Shaslick of sjasliek komt niet van de Balkan, zoals ik dacht, Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Kroatië, een weg met restaurants als een guirlande. Ze deden allemaal hetzelfde, gerechten bereiden op houtskoolvuur. En ze hadden allemaal grote brede mannen voor de deur, met kale hoofden, ruige baarden, brede armen en tatoeages die je toeriepen en naar binnen wilden lokken. Ik weet of dat synoniem staat voor grote stukken vlees. Wij werden er niet door aangetrokken en reden door. Nu mijn eigen shaslick gemaakt. Of het lekker was? We dachten nog wat over te houden voor de volgende dag, en dat is niet gelukt. Shaslick komt uit Rusland, uit de Kaukasus. De Kozakken regen schapenvlees en groente aan een sabel en roosterden dat boven houtvuur. Voor heerlijke shaslicks Marinade: ca, 600 gram mix van varkenshaas en lamsfilet 1 geraspte ui 3 el olijfolie sap van 1 uitgeperste citroen, mag ook wijn zijn of witte wijnazijn 1 teentje knoflook fijngesneden 1 tl oregano 1 tl gemalen koriander ½ el paprikapoeder schilletjes van chilipeper 1 tl zout zwarte peper ½ tl cayenne peper paprika in stukjes rozemarijn voor op het vuur uien in partjes bacon of gerookte ontbijtspek blaadjes salie of selderij Meng alle ingrediënten voor de marinade, snijd het vlees in stukjes en laat het minimaal 2 uur in de marinade marineren. Maak de spiesjes door de paprika, uit, vlees, ontbijtspek en blaadjes salie op een spiesje te rijgen. Als je houten exemplaren gebruikt, week ze dan even van tevoren in water zodat ze niet splinteren. Bak de spiesjes gaar en knapperig op houtskool vuur. Gooi takjes rozemarijn op het vuur voor een nog lekkerder smaak. wijn: Mantel Blanco Sauvignon 2017, Rueda Spanje Tonen citrus, diepgeel, filmend, citrus en specerijen. De wijn houdt goed stand bij de shaslick, gepofte aardappel en gegrilde aubergine.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|