Dagen somber en donker. Ik merk dat het me steeds minder doet. Ik word er niet meer somber of naargeestig van. Als de schemer invalt zijn het juist de uurtjes om wat lekkers te maken, even de keuken in te duiken en al snijdend, raspend en roerend stil te staan bij de laatste weken van het jaar. Daarmeej maak ik ook weer de gezinsleden blij! Terwijl ik onderstaande wortelcake maakte besefte ik dat het ook een keuze is om je niet meer te laten overvallen door donkerte en somberheid. Juist nu zie je alle lichtjes, lampjes en alles schijnen. Ik weeg de wortels nooit af en gebruik meer dan in het recept staat. De suiker vervang ik door 4 eetlepels honing. Daardoor moet de cake iets langer in de oven. Recept:
Wat heb je nodig: 250 gram boter 100 gram basterdsuiker óf vervangen door 4 eetlepels honing 100 gram honing 2 eieren 250 gram zelfrijzendbakmeel 300 gram winterwortels 110 gram walnoten 1 limoen 150 gram roomkaas 100 gram poedersuiker of 2 eetlepels honing 1/2 eetlepel kaneel 1 eetlepel speculaaskruiden kardemon (als je hebt) Hoe maak je het: Smelt de boter op laag vuur en roer er met een garde de suiker en de honing door tot een gladde massa. Klop nu de eieren erdoorheen. Roer het bakmeel erdoor tot je een dik beslag krijgt. Rasp de wortel en hak de walnoten grof en schep door het beslag. Vet de bakvorm in. Lepel het beslag in de bakvorm en bak de taart in ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven van 175C gaar. Pers de limoen uit, roer de roomkaas met het limoensap en de poedersuiker tot een romige crème. Bestrijk hiermee de taart als deze voldoende is afgekoeld. Zet in de koelkast. Iets gezonder? Gebruik honing in plaats van suiker. Doe wat vers geraspte gember door het beslag.
1 Comment
|
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|