Kookstudio Koken bij mijn Tante
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics

Recepten

Witloftaart met geitenkaas en walnoten

8/6/2019

0 Comments

 
Foto
Ik houd van het concept hartige taart. Zodra de taart in de oven staat breekt de tijd aan dat je even iets anders kunt doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de taart aanbrandt, je moet natuurlijk niet een lang weekend weggaan. Mocht er wat over zijn dan is een hartige taart vaak makkelijk op te warmen en lekker als lunch de volgende dag. Wij hadden meerdere stukjes over, dat zegt genoeg hoe de taart, bij de enige puber die op dat moment thuis was, in de smaak is gevallen. Het werd een tweede avondmaaltijd. En toen was er nog steeds taart over. 
Ik raad je aan voor je hartige taarten voor de bodem een standaardrecept te nemen, zodat je het vaker maakt en het recept meer eigen wordt. Geloof me, dan is je taartbodem in 5 minuutjes klaar. Gebruik liever geen bladerdeeg, dat wordt vochtig en slap als je daar een vulling over heen gooit. Je kunt dit tegengaan door het bladerdeeg van tevoren te bakken maar dan ga je het vaak nog niet tegen.

Deegbodem hartige taart
  • 310 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 225 gram koude boter in kleine stukjes
  • 2 el koud water

Doe de bloem, boter en zout in de keukenmachine, pulseer 40x. Voeg dan beetje bij beetje het water toe. Pulseer nog een paar keer. Het deeg is nu een geheel. Laat het 30 minuten rusten. 
Duw het dan in een ingevette vorm, dit kun je gewoon met je handen doen. Je kunt het deeg ook uitrollen tot een lap en dan in de vorm leggen, gebruik even de deegroller, drapeer een gedeelte van de lap erover heen om te voorkomen dat hij in stukken uit elkaar valt. 
Prik wat gaatjes met een vork in de bodem en zet deze ondertussen 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C, maak dan de vulling klaar. 

Voor de vulling:
  • gehalveerde witlofstronken, zoveel om de bodem van je schaal mee te bedekken
  • 150 g crème fraiche
  • 1 ei
  • 180 g geitenkaas
  • een handvol walnoten
  • 1 schepje suiker
  • boter om in te bakken
  • zout en peper
Snijd de witlofstronken doormidden en bak ze met de platte kant ongeveer 15 minuten in een pan met boter totdat ze zacht en goudgeel zijn. Draai ze om, bestrooi ze met een klein beetje suiker en bak nog 5 minuten. 
Meng de crème fraîche met het ei, voeg een beetje zout en peper toe. Leg de witlofstronken op de bodem met de snijkant naar boven. Begiet de tussenruimte met het eimengsel. Verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi met de walnoten. 
Bak de taart in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar. 

Ik was alleen met mijn dochter, we eten graag buiten en zaten in de laatste stralen van een zachte avondzon.
‘Wat is dit?’
‘Witloftaart.’
‘Ik houd niet van bitter.’
‘Dat weet ik, maar je smaakt verandert elke zeven weken,’ zei, inmiddels geloof ik dat zelf niet meer, althans niet voor pubers. Zij hebben waarschijnlijk hele speciale smaakpapillen, zoals een kat een hele speciale tong heeft waarmee hij zich kan wassen, waar alleen de MacDonalds, Kentucky Fried Chicken of de nieuwste hit van de Snollebollekes de reactie “lekker” kunnen ontlokken. 
Ook dit gerecht vond ik de tweede dag lekkerder dan de eerste. Serveer er een salade bij, anders is het misschien wel wat veel witlof.
​
Gezond: *
Lekker: *
Gemak: **


​
0 Comments



Leave a Reply.

    Auteur

    Eten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. 
    Passies in het leven van 
    Ingrid Vermulst. Jarenlang runde ze een hotel en kookt al bijna twaalf jaar met allerlei mensen in haar eigen kookstudio. Na het hebben van borstkanker haalde ze haar motorrijbewijs en, ging in haar eentje met de motor naar Zuid-Spanje en schreef het reisboek Roze bikini. Op dit moment legt ze de laatste hand aan een boek over haar belevenissen als huiseigenaar en een rondreis door Andalusië. 

    Archieven

    April 2020
    March 2020
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    May 2018
    September 2017
    December 2016

    Categorieën

    All
    Koken Voor Pubers

    RSS Feed


Koken bij mijn tante
wirdumerweg 1
9919 HA  Loppersum
info@kokenbijmijntante.nl
​kokenbijmijntante@icloud.com

Ing Ceramics
Wirdumerweg 1
9919 HA Loppersum
www.ingceramics.com
ingceramics@icloud.com
  • Home
    • Training op bijzondere locatie
  • Kookworkshops
    • Kookworkshop Tapas
    • Workshop Mezze
    • Kookworkshop Italiaans
  • Overige
    • Prijzen kookworkshops
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Reserveringsvoorwaarden >
      • Links
  • Over
    • Ing Ceramics