Xmas cake met dronken granaatappelpitjes
Makkelijk te maken deze heerlijk rijke cake. Je kunt je eigen fantasie gebruiken. Ik gebruikte gedroogde cranberries, krenten, en witte en donkere rozijnen. Maar denk ook eens aan gedroogde abrikozen of vijgen of walnoten in plaats van amandelen. Wat heb je nodig 475 gedroogd fruit 150 ml cognac 125 gram amandelen, bruin of wit maakt niet uit 200 gram boter op kamertemperatuur 200 gram bruine basterdsuiker 125 gram sinaasappelmarmelade 350 gram bloem 4 eieren 1 1/2 theelpel bakpoeder 1 eetlepel speculaaskruiden 1 theelepel gemberpoeder 1/4 theelepel zout 1 granaatappel Hoe maak je het Vet een tulband in met zonnebloemolie, vergeet de binnenkant niet en bestrooi licht met bloem of een beetje paneermeel. Laat het gedroogde fruit met de helft van de cognac in circa 3 uur wellen. Giet over de amandelen kokend water en laat dit even staan. Zo worden de amandelen wat zachter. Droog ze daarna af in een theedoek. Meng boter, suiker en zout in een kom en klop dit met een mixer of keukenmachine romig. Voeg dan de marmelade toe. Klop een voor een de eieren erdoor. Spatel dan de bloem met de speculaaskruiden, gemberpoeder en bakpoeder door het beslag. Spatel dan het gedroogde fruit en de noten door het beslag. Gaar de tulband in 1 1/2 tot 2 uur in een oven van 160C. Kijk na 1 1/4 uur of de tulband aan de bovenkant niet te donker wordt, dek dan eventueel af met een stukje aluminiumfolie. Haal de granaatappel leeg en wel de pitjes in de rest van de cognac. Als de tulband gaar is, check dit even met een mes die je in het midden steekt, haal hem dan uit de oven. Laat een paar minuten afkoelen en stort hem. Zet daarna de tulband er weer overheen zodat al het vocht in de cake blijft. Als de tulband is afgekoeld bestrijk je hem met het restant van de cognac en bestrooi met de dronken granaatappelpitjes. Bestrijk naar smaak met nog meer cognac. Voor een feestelijke presentatie bestrooi met wat poedersuiker. Vaak worden deze tulband geserveerd met een witte icing gemaakt van poedersuiker waar een paar druppels water aan toegevoegd zijn. Persoonlijk vind ik dat te zoet. Je kunt ook dronken sinaasappelpartjes maken, blauwe bessen of ander vers fruit.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurEten, schrijven en onderweg zijn. Synoniemen voor ontdekken, verbinden en creativiteit. Archieven
April 2020
Categorieën |
|